7 Adımda Başarılı Bir Blog Yazısı Oluşturmak

Ağustos 09, 2015
Başarılı bir blog yazısı nasıl olmalıdır? Yıl oldu 2015 blog sayısı oldu milyon. Bedava blog açma servisleri sayesinde blogların sayısı hızla arttı. Hemen her konuda açılan yüzlerce blog var. Bunlardan pek azı istenilen başarı seviyesine ulaşıyor. Peki sizin bloğunuz başarılı mı? Sizin bloğunuzu bunca blog arasından nasıl sıyırıp çıkaracağız. Ne gibi özellikleri olmalı ki bloğunuz ön sıralara çıksın?

Başarılı bir blog nasıl olur? Teması güzel olan bloga başarılı mı demek gerekir? Elbette temanızın güzelliği başarı için bir etken fakat daha önemli olanı yayınladığınız yazılardır. Yazınızın özgün olması, gerçekten işe yarayacak bilgilerle dolu olması, ziyaretçilerinizin faydalanabileceği konularda olması vs. başarılı bir blog yazısının ön koşulları. 

Şimdi ben sizlerle başarılı bir blog yazısı nasıl olmalıdır konusu üzerine tartışmak istiyorum. Konuyla ilgili aşağıda birkaç ipucu vereceğim umarım faydalı olur.

Başarılı Bir Blog Yazısı Nasıl Olmalıdır?

1. İlgi Çekici Başlık

7 Adımda Başarılı Bir Blog Yazısı OluşturmakGüçlü bir blog yazısı oluşturmanın ilk adımı ilgi çekici, ilginç bir başlık bulmaktır. Yazdığınız başlık konu içeriğini tek kelimeyle anlatacak kadar kısa ve öz olmalı, insanların merak edip tıklayacağı kadar da ilgi çekici olmalıdır. Mesela "7 Adımda Başarılı bir Blog Yazısı Oluşturmak" başlığı ilgi çekicidir. Sen şuan bu yazıyı okuduğuna göre başarılı sayılır :) Yani başlıklarınızda 5 adımda, 10 adımda, 10 derste gibi sayı bildirmeniz yazılarınızın okunabilirliğini artırıyor.


2. Yazınıza Fotoğraf ve Grafikler Ekleyin

7 Adımda Başarılı Bir Blog Yazısı Oluşturmak

Ziyaretçilerin ilgisini artırmak için yazılarınızda resimlere ve grafiklere yer verin. Unutmayın insanlar gördükleri şeyleri daha çok hatırlarlar. Kendi çektiğiniz resimlere ve yaptığınız grafiklere yer vermeniz onları daha değerli kılacaktır.


3. Temiz ve Basit Bir Tasarımınız Olsun

7 Adımda Başarılı Bir Blog Yazısı Oluşturmakİnsanlar bloğunuzu ziyaret ettiğinde karma karışık menüler, etiketler, başlıklar, her yerden fışkıran reklamlarla karşılaşmasınlar. Öyle bir temanız olsun ki ziyaretçi böyle bir bakışta ben burada aradığım şeyleri kolaylıkla bulabilrim desin. Temanız sade, kolay, anlaşılır olsun. Ziyaretçinin öfkelerini kabartmayacak bir tasarım olsun. Ayrıca duyarlı şablonlar kullanmanızı öneririm. Temanızı düzenlemek için buradaki yazıma bakabilirsiniz.


4. Özgün İçerik

7 Adımda Başarılı Bir Blog Yazısı Oluşturmak
Yazınız başka bir siteden kopya edilmiş olmasın. Ne anlatırsanız anlatın kendi cümlelerinizle anlatın. Blog yazılarınızın ön sıralarda çıkmasını istiyorsanız kesinlikle kopyala-yapıştır yapmayın. Bu numarayı arama motorları yemiyor ve direkt sitenizi banlıyor. Ön sıralara çıkacağınız varsa da artık kalmıyor. Yazılarınız anlamlı ve eğitici olmalıdır. Bir konuyu anlatırken sanki bir çocuğa anlatırmış gibi basit ve anlaşılır bir dil kullanmanız gerekir. 


5. Video Anlatımı

7 Adımda Başarılı Bir Blog Yazısı Oluşturmakİnsanlar yazıları okumaktansa izlemeyi tercih ediyor. Eğer videolu anlatımlar yapabilirseniz bu sizi öne geçirecektir. Videolu anlatımlar ziyaretçi trafiğinizi artırmanın yanında youtube izleyici kitlenizin artmasına ve video reklamlarından para kazanmanıza imkan sağlar. Eğer youtube'da kendi kanalınız yoksa başkalarının videolarınıda blogunuzda paylaşabilirsiniz. Bu dahi yazınızın hitini artıracaktır.



6. Sosyal Medya ile Bağlayın

7 Adımda Başarılı Bir Blog Yazısı Oluşturmak
Yayınlarınızı Facebook, Twitter gibi sosyal ağlardaki sayfalarınızda paylaşmak ziyaretçi sayınızın artmasına yarayacaktır. Ayrıca yazılarınız sonunda sosyal paylaşım düğmelerini bulundurursanız, ziyaretçinin hoşuna giden bir yazınızı paylaşması onun arkadaşlarını da blogunuza yönlendirir. Paylaştıkça hitiniz artacaktır. Yazı sonlarında sosyal paylaşım düğmeleri eklemek için buradaki yazıma göz atabilirsiniz. 


7. Benzer Bloglara Yorum Atın

7 Adımda Başarılı Bir Blog Yazısı OluşturmakSizin bloğunuzla aynı konulara yer veren blogları ziyaret edin ve onların yazılarına yorumlar bırakın. Yorumlarınız siteme beklerim, takibe takip gibi saçma sapan ve itici olmasın. Mesela yazar bir konuyu anlatmış sizde beğendim demek yerine bu konunun şöyle şöyle tarafları da var diyebilirsiniz. Veya konuya yapılmış bir yorumda soru soran ziyaretçi varsa ona cevap verilerek size karşı merak uyandırabilirsiniz. Bu yöntemde bloğunuza ziyaretçi çekecektir.


Şimdi söz sizde. Konuya eklemek istediğiniz şeyler varsa yorumla lütfen bildirin. Paylaşarak bildiklerimizi artırabiliriz. İyi bloglamalar, takipte kalın ;)

Kaynak: http://blogbakkali.blogspot.com.tr/2015/08/basarili-bir-blog-yazisi-olusturmak.html

Altı yıldır blog işleriyle uğraşıyorum. Edindiğim tecrübeleri sizlerle paylaşıyorum.

4 Yorum
avatar

bu uyarlılar için teşekkürler. dikkate almak lazım

Yanıtla
avatar

Konu ile alakasız olacak ama mesela resimlerin boyutunu (thumbnail gibi) ana sayfada istediğimiz boyutta göstersek ilgili yayın içine girince resim boyutu yine istediğimiz boyutta olsa, nasıl yapabiliriz bunu?

Yanıtla
avatar

img_thumb_height = 160;
img_thumb_width = 180
Buradaki değerler ana sayfadaki resimlerin gösterilme boyutunu belirtiyor. Benzer kodları bulun değişiklik yapın.

Yanıtla
avatar

Doğru söylüyorsunuz Murat Bey, teşekkürler.

Yanıtla

Yorumlarda Kod vs. Kullanmak İÇİN
  • Lütfen sadece bu konuyla ilgili yorumlarınızı bırakınız.
  • Yoruma kod eklemek için <i rel="code"> kodu bunun yerine yazın </i>
  • Daha uzun kod eklemek için <i rel="pre"> kodu bunun yerine yazın </i>
  • Tırnak işareti kullanmak için <i rel="quote"> yorumu bunun yerine yazın </i>
  • Resim eklemek için <i rel="image"> resim url </i>
  • Video eklemek için [iframe] URL embed kodunu buraya yapıştırın [/iframe]
  • Sonra aşağıdaki butona basın ve kodları dönüştürün.
  • © 2015 Blog Bakkalı ✔