Başarılı bir blog nasıl olur? Teması güzel olan bloga başarılı mı demek gerekir? Elbette temanızın güzelliği başarı için bir etken fakat daha önemli olanı yayınladığınız yazılardır. Yazınızın özgün olması, gerçekten işe yarayacak bilgilerle dolu olması, ziyaretçilerinizin faydalanabileceği konularda olması vs. başarılı bir blog yazısının ön koşulları.
Şimdi ben sizlerle başarılı bir blog yazısı nasıl olmalıdır konusu üzerine tartışmak istiyorum. Konuyla ilgili aşağıda birkaç ipucu vereceğim umarım faydalı olur.
Başarılı Bir Blog Yazısı Nasıl Olmalıdır?
1. İlgi Çekici Başlık
Güçlü bir blog yazısı oluşturmanın ilk adımı ilgi çekici, ilginç bir başlık bulmaktır. Yazdığınız başlık konu içeriğini tek kelimeyle anlatacak kadar kısa ve öz olmalı, insanların merak edip tıklayacağı kadar da ilgi çekici olmalıdır. Mesela "7 Adımda Başarılı bir Blog Yazısı Oluşturmak" başlığı ilgi çekicidir. Sen şuan bu yazıyı okuduğuna göre başarılı sayılır :) Yani başlıklarınızda 5 adımda, 10 adımda, 10 derste gibi sayı bildirmeniz yazılarınızın okunabilirliğini artırıyor.
2. Yazınıza Fotoğraf ve Grafikler Ekleyin
Ziyaretçilerin ilgisini artırmak için yazılarınızda resimlere ve grafiklere yer verin. Unutmayın insanlar gördükleri şeyleri daha çok hatırlarlar. Kendi çektiğiniz resimlere ve yaptığınız grafiklere yer vermeniz onları daha değerli kılacaktır.
3. Temiz ve Basit Bir Tasarımınız Olsun
İnsanlar bloğunuzu ziyaret ettiğinde karma karışık menüler, etiketler, başlıklar, her yerden fışkıran reklamlarla karşılaşmasınlar. Öyle bir temanız olsun ki ziyaretçi böyle bir bakışta ben burada aradığım şeyleri kolaylıkla bulabilrim desin. Temanız sade, kolay, anlaşılır olsun. Ziyaretçinin öfkelerini kabartmayacak bir tasarım olsun. Ayrıca duyarlı şablonlar kullanmanızı öneririm. Temanızı düzenlemek için buradaki yazıma bakabilirsiniz.
4. Özgün İçerik
Yazınız başka bir siteden kopya edilmiş olmasın. Ne anlatırsanız anlatın kendi cümlelerinizle anlatın. Blog yazılarınızın ön sıralarda çıkmasını istiyorsanız kesinlikle kopyala-yapıştır yapmayın. Bu numarayı arama motorları yemiyor ve direkt sitenizi banlıyor. Ön sıralara çıkacağınız varsa da artık kalmıyor. Yazılarınız anlamlı ve eğitici olmalıdır. Bir konuyu anlatırken sanki bir çocuğa anlatırmış gibi basit ve anlaşılır bir dil kullanmanız gerekir.
5. Video Anlatımı
İnsanlar yazıları okumaktansa izlemeyi tercih ediyor. Eğer videolu anlatımlar yapabilirseniz bu sizi öne geçirecektir. Videolu anlatımlar ziyaretçi trafiğinizi artırmanın yanında youtube izleyici kitlenizin artmasına ve video reklamlarından para kazanmanıza imkan sağlar. Eğer youtube'da kendi kanalınız yoksa başkalarının videolarınıda blogunuzda paylaşabilirsiniz. Bu dahi yazınızın hitini artıracaktır.
6. Sosyal Medya ile Bağlayın
Yayınlarınızı Facebook, Twitter gibi sosyal ağlardaki sayfalarınızda paylaşmak ziyaretçi sayınızın artmasına yarayacaktır. Ayrıca yazılarınız sonunda sosyal paylaşım düğmelerini bulundurursanız, ziyaretçinin hoşuna giden bir yazınızı paylaşması onun arkadaşlarını da blogunuza yönlendirir. Paylaştıkça hitiniz artacaktır. Yazı sonlarında sosyal paylaşım düğmeleri eklemek için buradaki yazıma göz atabilirsiniz.
7. Benzer Bloglara Yorum Atın
Sizin bloğunuzla aynı konulara yer veren blogları ziyaret edin ve onların yazılarına yorumlar bırakın. Yorumlarınız siteme beklerim, takibe takip gibi saçma sapan ve itici olmasın. Mesela yazar bir konuyu anlatmış sizde beğendim demek yerine bu konunun şöyle şöyle tarafları da var diyebilirsiniz. Veya konuya yapılmış bir yorumda soru soran ziyaretçi varsa ona cevap verilerek size karşı merak uyandırabilirsiniz. Bu yöntemde bloğunuza ziyaretçi çekecektir.
Şimdi söz sizde. Konuya eklemek istediğiniz şeyler varsa yorumla lütfen bildirin. Paylaşarak bildiklerimizi artırabiliriz. İyi bloglamalar, takipte kalın ;)
Kaynak: http://blogbakkali.blogspot.com.tr/2015/08/basarili-bir-blog-yazisi-olusturmak.html
Kaynak: http://blogbakkali.blogspot.com.tr/2015/08/basarili-bir-blog-yazisi-olusturmak.html
4 Yorum
bu uyarlılar için teşekkürler. dikkate almak lazım
YanıtlaKonu ile alakasız olacak ama mesela resimlerin boyutunu (thumbnail gibi) ana sayfada istediğimiz boyutta göstersek ilgili yayın içine girince resim boyutu yine istediğimiz boyutta olsa, nasıl yapabiliriz bunu?
Yanıtlaimg_thumb_height = 160;
Yanıtlaimg_thumb_width = 180
Buradaki değerler ana sayfadaki resimlerin gösterilme boyutunu belirtiyor. Benzer kodları bulun değişiklik yapın.
Doğru söylüyorsunuz Murat Bey, teşekkürler.
YanıtlaYorumlarda Kod vs. Kullanmak İÇİN